Dorata

Cijena:

*6 komada: €/komad
*12 komada: €/komad

Zlatno-žute boje s laganim jantarnim odsjajem, u čaši se prelijeva gusto i viskozno. Mirisa je zrelog žutog voća, zrelih krušaka i marelica, suhog voća (smokve, kandirane naranče), tostiranih badema, anisa, cimeta i egzotičnih začina. Punog je tijela, izrazito intenzivnog kompleksnog okusa, uljaste teksture, slatkastog okusa tanina podržanog s dovoljno svježine, duge trajnosti okusa na slatko voće i egzotične začine.

 

Dobivena od ekološki uzgojenog grožđa Malvazije istarske uz fermentaciju s maceracijom bobica od 4 tjedna, nakon malolaktične fermentaciju odležava dijelom u novim, a dijelom u neutralnim hrastovim bačvama 225L. Nakon 12 mjeseci ide u najbolji blend s dijelom vina koje je dozrijevalo na talogu kvasaca u inoxu, te koje nije prošlo malolaktičnu fermentaciju, čime se zadržava u balansu puno toplo tijelo, srednje visoka svježina, ali i postojnost okusa.

 

Uparivanje s hranom

 

Rižoto sa škampima ili kozicama, rižoto s gljivama ili sezonskim povrćem, bijela riba, ali i teksturom bogatija riba poput lososa.

Razne tjestenine s mesom ili morskim plodovima, piletina s kremastim umakom, povrće na grilu, istarski fuži s laganijim umacima od bijela mesa. Može se poslužiti i s jačim ili pikantnijim jelima.

 

Servirati na temperaturi 12 – 14 °C
Sorta: Istrarska Malvaziia 100%
Berba: 2019
Alc.: 14,0 %
Vrhunsko bijelo vino KZP
REGIJA: ZOI Hrvatska Istra
Položaj: Pianel (Bujski brežuljci)
Potencijal dozrijevanja: 6-8 godina od berbe