O nama

Poljoprivredni obrt Veralda u vlasništvu je obitelji Visintin iz Brtonigle.

Tradicija

Kako u Istri ima dosta prezimena Visintin, ime i brand Veralda dolazi od toponima područja gdje su vinogradi . Posljednjih pet generacija obitelji Visintin rođene su redom: u Austro-Ugarskoj, Italiji , na Slobodnom teritoriju Trsta, u Jugoslaviji, te u Hrvatskoj. A svi su rođeni – ovdje!

Obiteljska tradicija dugo se zasnivala tek na 3–4 ha vinograda, dok se prije 15-ak godina nisu proširili. Povećanje površine vinograda pratilo je i povećanje kapaciteta prerade . Najprije se prerađivalo u podrumu Buje, pa u Brtonigli, te na kraju u vlastitom podrumu i punionici uz kuću u Kršinu.

Vinogradi i sortiment

Na 40 ha vinograda uz bijeli muškat , cabernet sauvignon i merlot naglasak je na malvaziji i teranu, jedine dvije autohtone sorte, jer samo s autentičnim regionalnim proizvodima koji daju posebnost mali proizvođači mogu preživjeti doba globalizacije. Za njih su Istrijani „krvno” vezani, a što je najbitnije, otpornije su na bolesti od ostalih sorti, što smanjuje i potrebu za fungicidima.

Podrum, tehnologija, vina

Za primarnu preradu grožđa koristi se vrhunska oprema i tehnologija. Kapacitet podruma je oko 4000 hektolitara. Proizvodi se 50 posto malvazije, a ostalo je teran, bijeli muškat, cabernet sauvignon i merlot. Istarska malvazija prekrasno je vino koje već u imenu nosi podrijetlo grožđa. Tu gotovo da nije trebalo ništa otkriti. Ako sačuvamo aromu imamo izvrsno vino koje se svakom sviđa. Kod terana nije tako. Preradimo teran, napravimo vrhunsko vino, ali uvijek ćet se naći netko tko ga ne voli. Zbog svojih karakteristika teran bi bio odličan pjenušac da nema gustu crnu boju kroz koju je nemoguće vidjeti mjehuriće. 2008. Veraldi je pošlo za rukom napraviti i pustiti u promet rosé od terana. Pjenušac Rose Brut bio je daljnji korak u tehnološkom i marketinškom smislu.

Ljudi i filozofija

Veralda je obiteljsko gospodarstvo u kojem je sačuvana tradicija. U podne svaki dan i obitelj i radnici jedu za istim stolom.

Vizija je raditi svježa i lepršava vina koja iznenađuju trajnošću okusa. Dati emociju koja traje dugo. Spajanje lepršavosti i trajnosti znači da pijemo bijelo vino, lagano i lepršavo, a da traje kao crno. Zato se može sljubiti sa svakim jelom. U vinarstvu su se svi danas toliko usavršili da je jedina razlika odakle grožđe dolazi, terroir, a ne tko ga radi. Brda bujskih brežuljaka su taj vrhunski položaj za vrhunski užitak koji traje.

  • 1273469_10151873534672154_127711942_o
  • 1276469_10151873534707154_336625013_o
  • 138
  • 465221_10151644894822154_1665920059_o
  • 945902_10151766505117154_693657939_n
  • 981452_10151798007892154_1457218295_o
  • DSC_0087
  • DSC_0115
  • DSC_0373
  • DSC_0952
  • _MG_3716
  • _MG_3735
  • famigliaweb
  • scale
  • veralda_01
  • visintin_prowein